DISCO: The Danish National Space Conference

Den 8-10 november var DISCO med til Danish National Space Conference på SDU og den tilhørende ungdomskonference. Her kunne de unge se frem til en dag med mange forskellige workshops fra både rumentusiaster og industriens aktører, hvor de fik lov at prøve kræfter med forskellige dele af rumindustrien. 

DISCO holdet til konference

Hos DISCO holdet blev der afholdt LEGO-bygge konkurrence, hvor eleverne i hold prøvede at samle en LEGO model af den gamle Aarhus satellit Delphini-1 på tid. Der blev også afholdt en lav-dit-eget-satellit-eventyr workshop, hvor holdene skulle designe deres egen satellit mission, og  tages højde for både pris og vægt, hvilket førte til mange kreative løsninger.

Den mobile jordstation blev også vist frem for alle eleverne, og de fik mulighed for selv at styre den, og afprøve hvordan man får den til at følge satellitter hen over himlen helt automatisk, ud fra de samme brugermanualer som vi selv bruger her hos DISCO. Hele ungdomskonferencen blev også afsluttet med stil, da RumSnak podcasten afholdte et live interview med Andreas Mogensen, direkte fra ISS.

Resten af ugen var også fyldt med spændende foredrag fra mange forskellige dele af den danske og europæiske rumindustri. Organisationer som ESA og EUSPA kom og fortalte om deres fremtidige planer og ambitioner for rumindustrien i europa, og der var også præsentationer fra mange forskellige danske rumfarts virksomheder, b.la. Space Inventor, som vi samarbejder med. DISCO’s egen Christoffer Karoff var også med, og holdte fordrag om os. Den Nationale Rumkonference 2023 på Syddansk Universitet sluttede med overrækkelsen af teten fra SDU til AU, som skal afholde konferencen næste år. Aarhus studerende Jacob Bay Thomsen haved dette at sige:

“Det var meget spændende at være med til konferencen, at få lov til at vise ens projekt frem for unge interesserede er altid en god oplevelse, og det er dejligt at høre alle spørgsmålene de har til det man laver. At være med til alle de foredrag og snak der var bagefter med den danske og international rumfartsindustri var også en meget lærerig oplevelse, da det jo er en industri der udvikler sig så hurtigt for tiden”.

For nogle af rum entusiasterne fortsatte det dog ud på aftenen med en ‘uofficielle efterfest’, som bestod af en imponerende workshop afholdt af Zachery Manchester fra The Robotics Institute at Carnegie Mellon. Zachery har mange års erfaring med CubeSats og her snakkede han PyCubed, som er et open source initiativ, der gør det nemmere og billigere for studerende at bygge CubeSats, som bl.a. er blevet brugt til V-R3x og det succesfulde mikrosatellit Kickstarter projekt KickStart

PyCubed gør nemlig at man i stedet for at skulle betale hundredtusindvis af kroner på at samle elektronikken til satellitten og programmere den, selv kan man i stedet for benytte sig af et PyCubed mainboard og software der bevarer funktionaliteten og fylder væsentligt mindre. Denne nye udviklede teknologi var især interessant for os studerende, da den formindskede pris og brugervenlighed giver flere meget mere mulighed for at få praktisk erfaring i satellit-bygning. Dette var også noget som SDU studerende Kristian Kirch især lagde mærke til:

“The PyCubed Experience gav som studerende en fantastisk indsigt i hvordan de studerende på et af verdens førende universiteter tilgår at bygge CubeSats. En billig, open-sourced On-Board Computer med en lav Barrier-to-Entry som tillader alle at deltage i NewSpace innovation.”

Med Zachery var også Isobel Porteus og Jacob Mukobi fra SSI (The Stanford Student Space Initiative) der fremviste og fortalt om deres eget CubeSat projekt, Sapling2, som blev opsendt sammen med DISCO-1. Her fortalte de blandt andet omkring hvilke erfaringer de har haft gjort sig gennem udviklingen af Sapling2, blandt andet hvordan de har bygget deres CubeSat chassis ud af aluminiumsplader. Da deltagerne til workshoppen bestod af alt fra studerende til professorer og rumindustriens repræsentanter blev der glædeligt delt viden og erfaringer ud igennem hele workshops, noget som vi studerende er enormt taknemmeligt for. 

På vegne af DISCO vil vi gerne takke for deres fantastiske indsats. Derudover vil vi også gerne takke vores egen Julian Priest for at gøre workshoppen en mulighed. Skulle man være interesseret i at lære mere om deres projekter, er der linket til hhv. PyCubed og Sapling herunder: