DISCO-1 Opsendelse

Lørdag den 15. april blev DISCO-1 sendt op i rummet. Det skete kl 8:48 dansk tid, til stor glæde for alle de tilstedeværende på universiteterne, og dem der så med online. Opsendelse havde ellers været udsat af flere gange grundet dårligt vejr, og dagen før blev opsendelsen udskudt med bare 28 sekunder. Det var derfor også en del lettelse at spore i lokalet da raketten endelig lettede, og det kunne fejres med gifler, morgenkaffe, og champagne.

En halvanden times tid efter selve opsendelsen lykkedes det også for Momentus Vigoride-6 Orbital Service Vehicle, som transporterer DISCO-1, at adskille sig fra raketten, og Momentus har bekræftet at der er kontakt til den. Derfor er der nu kun en lille uges ventetid tilbage før orbital insertion, hvorefter arbejdet med DISCO-1 rigtig kan begynde. Selve opsendelsen foregik med en Falcon-9 raket fra Vandenberg rumbasen i Californien, USA. 

Grundt de mange udsættelser og usikkerheden omkring hvornår raketten faktisk ville blive sendt op, var de studerende som var taget over til Vandenberg for at se opsendelsen, desværre taget hjem igen. Der var dog en enkelt repræsentant fra DISCO til stede, Julian Priest, som tog dette fine billede.  

Der har dog tidligere være flere studerende over at besøge Momentus hovedkvarter i San José, Californien, i forbindelsen med implementering af satellitten. En af dem var Nikolaj, og han havde dette at sige om sit besøg:

”As participant and student team-lead in the DISCO project, I got the opportunity to go to San José, California, to implement the DISCO-I satellite. It was an amazing trip even though the actual implementation was done in less than an hour. When we arrived at Momentus HQ we had some struggles with parameters, and also Momentus had some struggles with a port (the hinges that are supposed to let the satellite out at deployment) that misbehaved. In the meantime, we met with a satellite group from Stanford University that are doing a project very much like ours. They are also using the new Coral board from Google, what are the chances?!  – I hope we will gain exchange of knowhow with them in the future.”

DISCO-1 projektet går derfor nu ind i en ny fase af projektet, og vi takker derfor alle der har været med til at gøre dette muligt.